Ga naar de inhoud

Jan Bult (1900–1980) en Trijntje Bult–Vennik (1906–2005)

Het echtpaar Jan en Trijntje Bult bood geregeld onderdak aan Jan Bonekamp en Hannie Schaft. Zij woonden aan de Pagenlaan 19 in Limmen, waar ze op de eerste verdieping twee kamers hadden ingericht voor Hannie en Jan, die zo konden komen en gaan wanneer ze wilden.

Jan Bult was tuinder van beroep. Jan en Trijntje waren al in de jaren dertig actief in de strijd tegen het fascisme. In Limmen boden ze al voor de oorlog onderdak aan Duitsers die uit Nazi-Duitsland waren gevlucht. Tijdens de oorlog werden ook joodse onderduikers en verzetsmensen in huis opgevangen. Onder meer Daan Stapper zat in 1943 korte tijd met zijn hele gezin ondergedoken bij de familie Bult, nadat hij door Jan Brasser uit gevangenschap was bevrijd.

Jan en Trijntje Bult met kinderen. Geheel links Nelson Bult.

Jan Bonekamp en Hannie Schaft

Trijntje omschreef Jan Bonekamp als “kort aangebonden soms, altijd overal op af willen vliegen”. “Hij kreeg hier vaak op z’n donder van Jan Brasser als ie weer eens zonder voorkennis op eigen houtje iets had uitgehaald.”

Kort voor de geallieerde landingen in Normandië (juni 1944) werden door Hannie, Jan Bonekamp en Jan Brasser explosieven in fietstassen vervoerd van de Zaan naar Limmen. Onder de hooiberg was een schuilplaats gemaakt, waar zich behalve mensen, ook de explosieven konden worden verstopt. Trijntje vertelde na de oorlog over het verblijf van Hannie en Jan:

“Voor zover ik begrepen heb, was het Hannie te heet onder de voeten geworden in Haarlem en was het beter dat ze daar een tijdje verdween. Jan zat toen al lang bij ons. Die hielp ons dagen in de tuin en dan was-ie weer verdwenen. Vragen deden we nooit wat. Hannie en Jan trokken ontzettend veel met elkaar op. Ze gingen samen weg op verkenning, met de trein of op de fiets. Hij perfectioneerde haar schieten in het duin en ze deden allerlei werk. Ik heb Hannie hier nog eens vandaan zien gaan met een gordel revolvers onder haar jas. Ik dacht nog: kind, wat neem je een risico. Hoe durf je het. Het was een heel eenvoudig meisje, dat zich erg makkelijk aan paste. Ze was blij ook. Ik vroeg haar wel eens onder het eten, als ik wist dat ze met Jan iemand had neergeschoten, hoe ze daar nou zo rustig kon zitten. En dan zei ze: ‘Als wij het niet doen, lopen er nog meer mensen gevaar verraden te worden. Het moet gebeuren.'”

Vanuit het huis van de familie Bult vertrokken Jan en Hannie op 21 juni 1944 voor de aanslag op Ragut in Zaandam. Na de noodlottige aanslag is Hannie teruggefietst naar Limmen in de hoop Jan daar aan te treffen. Trijntje: “Ik zag haar in de verte aankomen. Ze fietste heel hard. En van ver riep ze al of Jan er nog niet was. Oh God, dan is er vast wat mis, zei ze, toen ik vertelde dat ik Jan niet had gezien. En weg was ze weer.”

Jan Bonekamp bleek na de aanslag zwaargewond in handen te zijn gevallen van de Duitsers. Hij overleed nog diezelfde dag. Na de arrestatie van Jan Bonekamp gaf Jan Brasser Hannie de opdracht om zich een poosje rustig te houden. Brasser: “Bij Jan Bult in Limmen ben ik ook meteen geweest. Om te waarschuwen dat Jan gearresteerd was. Ik zei tegen Bult: je moet een paar dagen verdwijnen. Dit is het onderduikadres van Jan Bonekamp en het kan wel eens gevaarlijk zijn voor jou. Jan Bult zei: Ja, alles goed en wel, maar wie moet dan die koeien melken?”

Het meisje met het rode haar

In 1956 verscheen de roman Het meisje met het rode haar over Hannie Schaft. Op verzoek van schrijver Theun de Vries bracht Jan Brasser een bezoek aan de familie Bult om informatie op te halen voor het boek. Hij koppelde zijn bevindingen schriftelijk terug aan Theun. Over Trijntje schreef hij: “fris, gezond uiterlijk nu plm. 43 jaar, intelligent met een goed klasseninzicht.” Trijntje werd ook geïnterviewd voor de documentaire over Hannie Schaft uit 1980.

Jan Bult overleed in 1980 op 80-jarige leeftijd. In De Waarheid werd bericht gedaan van zijn overlijden. Trijntje Bult overleed in 2005 op 99-jarige leeftijd.

Op 4 mei 2022 werd door hun zoon Nelson Bult een plaquette onthuld in de nieuwbouwwijk in Limmen, waar ook het huis en ‘het schuilveld’ gelegen was.

Bronnen:

Trijntje Bult–Vennik
Geboren: Heiloo, 14 december 1906.
Overleden: 2005.

Jan Bult
Geboren: 1900.
Overleden: Limmen, december 1980.

Jan Bult en Trijntje Vennik zijn getrouwd op 15 april 1931.

2 reacties op “Jan Bult (1900–1980) en Trijntje Bult–Vennik (1906–2005)”

  1. Zulke heldhaftige mensen.. waren dit.. want je wist kon de dood voor jouw familie zijn.. mijn grootouders hebben ook vaak onderduikers gehad met kinderen in de schuur van opa die meubelmaker was zat een deur en daar sliepen de ouders.. de kinderen tussen de twee zusters mijn moeder en tante in.. en boven hun oostenrijkers dus alles stil in de nacht.. bleven vaak 1 of 2 dagen.. dan weer opgehaald ’s nachts en verder op de fiets.. maar mijn moeder vertelde was best angstig.. die tijd.. maar ze deden ’t wel.. ongelooflijk trots op mijn grootouders.. maar de hele fam. zat in ’t verzet…

  2. Diep, maar dan ook diep respect voor de mensen die hun huis open stelde voor degene die voor onze vrijheid hebben gevochten. Een diepe buiging.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *