HERDENKING

VERZETSVROUW

TRUUS MENGER - OVERSTEEGEN

1923-2016

Ons bereikte het bericht dat op zaterdag 18 juni oud-verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen is overleden. Ze maakte, samen met haar zus Freddie Oversteegen, deel uit van dezelfde verzetsgroep als Hannie Schaft en Jan Bonekamp.

Op de afscheidsbijeenkomst in Venhuizen, sprak ik namens het Jan Bonekamp-herdenkingscomité:

„Truus Menger is één van de mensen, die al die jaren de herinnering aan Jan Bonekamp levend heeft gehouden. Ze heeft, door haar onvermoeibare strijd tegen racisme en fascisme, op veel mensen een diepe indruk achtergelaten. Door te spreken op scholen, in kunst, in gedichten, een boek en talloze interviews. Een stem die niet uitdooft.
Dat alles bij elkaar vormt ook een blijvende bron van herinnering aan Jan Bonekamp. En daarmee is Truus ook onherroepelijk in het hart gesloten van iedereen die jaarlijks bij de Bonekampherdenking is betrokken.”

Over Jan Bonekamp schreef Truus Menger in haar boek 'Toen niet, nu niet, nooit': „Een kleine, stevige arbeider met een leuke, wat brutale kop. Bruin krulhaar, een onverzettelijke kin en een paar harde knuisten. Ik herinnerde me z'n nogal stevige handdruk bijzonder goed. Ik kon twee dagen niet op de gitaar spelen... Hij was voor alle commandanten uit de Zaanstreek en Kennemerland een lastige knaap. Bijzonder eigengereid, maar ook erg moedig.”

Het afscheid van een strijdbare oud-verzetsstrijdster moedigt ons aan om de strijd en principes, waarvoor zo velen in de oorlog het leven lieten, – en evenzoveel anderen na de oorlog onvermoeid in bleven volharden – met kracht en toewijding voort te zetten.

Bijeen, als bange jongen van een adelaar
op het uitgehaalde nest en alle zekerheden
als kapot geslagen schalen...
Maar dat ene blijft
mijn idealen.

Met vriendelijke groet,

Erik Gerritsma

 

Foto: Truus en Hannie

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------